Dijital dönüşümün çok önemli bir parçası haline gelen iş dünyasının karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de güvenli parola yönetimidir. Yakın dönemde şirket ağlarındaki parolaları yetkisiz kılma girişimlerinin artması ise parola zafiyetleri sonucu yaşanabilecek veri ihlali vakalarının daha sık görülebileceği anlamına geliyor. Tam da bu nedenle güçlü ve uzun parolalar oluşturmakla yetinmemek, statik parolalar belirlemekten de kaçınmak gerekiyor.
Statik bir parola ne kadar uzun ve güçlü olursa olsun rahatlıkla bir siber saldırganın hedefi olabilir. Nitekim sıradan bir siber saldırgan için bile farklı harf, sayı ve sembollerden oluşan uzun bir parolayı devre dışı bırakmak hiç zor değildir. Üstelik statik parolalar kaba kuvvet saldırılarına da kolaylıkla hedef olabilir. Tam da bu nedenlerle belirli aralıklarla kendini yenileyen ve böylece herhangi bir siber tehdit karşısında sorun yaşamanıza izin vermeyen parolalar kullanmalısınız.
Statik olmayan parolalar kullanmanın ve ağınızda kapsamlı bir parola güvenliğine sahip olmanızın temel yolu şifre kasası kullanmaktan geçiyor. Kritik veri güvenliğini sağlamanızı kolaylaştıran şifre kasası sistemlerini detaylı şekilde incelemeden önce kurumlarda parola zafiyetlerine sebep olan durumları incelemekte yarar var.
Parola zafiyetleri yaratarak kurumları herhangi bir siber saldırı karşısında savunmasız bırakan durumları güvenli olmayan ağlar, eğitimsiz çalışanlar ve tehlike altındaki sistemler başlıkları altında incelemek mümkün.
Öte yandan GoodFirms tarafından yapılan anket ve veri analizi çalışmalarının gösterdiği sonuçlar da kurumsal güvenlik politikaları inşa ederken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli içgörüler sunuyor. Çalışmalara katılan kişilerin %62.9’u parolalarını istendiğinde değiştiriyor. Yine söz konusu örneklemdeki kişilerin %45.7’si ise birden fazla web sitesi ve uygulama için aynı parolayı tekrar kullanıyor. İlgili grubun %52.9’sı parolalarını aile üyeleri ve arkadaşlarıyla paylaşıyor. Tüm bunlara ek olarak çalışmaya katılan bireylerin %35.7’si parolalarını hala deftere not almaya devam ediyor.
Erişim güvenliği sağlamak için doğru yönde atılacak ilk adım statik parolalardan dinamik parolalara geçmektir. Dinamik parola, en yalın haliyle, sürekli değişen ve bu nedenle iç ve dış tehditler karşısında üst seviye güvenlik sunan bir parola türü olarak tanımlanabilir. Dinamik parola, kullanıcıların parolalarını sürekli değiştirmeleri anlamına gelmiyor. Örneğin bankacılık sistemlerinde kullanılan ve bankacılık uygulamasına erişiminizi kolaylaştırması için akıllı telefonunuza gönderilen kodlar dinamik parolalardır. One-Time Password (OTP), Türkçe ismiyle Tek Kullanımlık Şifre olarak isimlendirilen bu parolalar, bir kez kullanılmak üzere makine tarafından rastgele ve otomatik şekilde oluşturuluyor.
Dinamik parolaların çalışma şekli kimlik doğrulama yöntemine dayanıyor. Ayrıcalıklı hesap erişimini de denetlemeyi kolaylaştıran bu yöntemde size yalnızca bir kez çalışan, kısa süre içinde geçerliliğini yitiren ve bu sayede siber saldırganların ağınıza erişimini zorlaştıran kod gönderiliyor. Erişim izni için belirli bir süre geçerliliğe sahip olan ve güçlü kodlar gönderen authenticator servisleri dinamik parola kullanımına basit birer örnek teşkil edebilir.
Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi çözümlerinden biri olan Şifre Kasası, tüm parolaları tamamı şifrelenmiş bir altyapıda muhafaza ediyor. Şifreli kasada koruma sağlayan Şifre Kasası (Password Vault), benzeri olmayan parolalar oluşturmanızı sağlıyor ve parolalarınızın rastgele oluşturulmasını otomatik hale getiriyor.
Şifre Kasası modülü iki farklı çalışma prensibine sahip. İlk yöntem merkezi parola kasası olarak bu sistemin çalışma prensiplerine odaklanırken ikinci yöntem ise uygulamadan uygulamaya şifre kontrolcüsü olarak aynı konuya odaklanıyor.
Merkezi parola yönetimini kolaylaştıran Şifre Kasası
Şifre Kasası kullanıcıların parolalarını ağdan bağımsız şekilde muhafaza edebiliyor. Bu da yetkili erişim izinlerini denetlemeyi kolaylaştırıyor.
Uygulamadan uygulamaya şifre denetleyicisi olarak Şifre Kasası
Bunların dışında Şifre Kasası’nın keşif motoru hizmet hesaplarını, ağ cihazlarını, sanal platformları, Linux sunucularını ve Windows yerel ve domain hesaplarını keşfedebilir. Uygulama hesaplarına erişimi kolaylaştıran bu özellik, ağ cihazlarını kullanırken ya da komut dosyalarını çalıştırırken gelişmiş bir parola güvenliğine sahip olmanızı mümkün kılıyor.
Şifre Kasası kuruluşlara farklı konularda önemli faydalar sağlıyor. Örneğin bu sistem parola paylaşımı olaylarını sınırlandırırken ayrıcalıklı hesapların parolaları ile yapacakları işlemlerde yönetici onayı (managerial approval) isteyerek denetimi üst seviyeye çıkarıyor.
Temel Faydaları
Binlerce ayrıcalıklı kullanıcıya ve karmaşık yetkili erişime güvenli bir parola yönetimi sunan Şifre Kasası’nı kullanarak kuruluşunuz için gelişmiş bir parola yönetimi altyapısı inşa edebilirsiniz. Üstün özellikleri sayesinde BT altyapınızı parola yönetimi konusunda güvenli hale getiren Şifre Kasası ile siber saldırıların önüne geçebilir ve olası maddi zararlardan kaçınabilirsiniz. Kurumlarda parola zafiyetine neden olan durumların önüne geçmeye yarayan Şifre Kasası çözümü ile siber saldırılardan göreceğiniz muhtemel zararı azalttığınız için iş akışınızın sekteye uğramasını da engelleyebilirsiniz.
Siz de Şifre Kasası çözümünün tüm özellikleri hakkında bilgi almak ve Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi ürünümüz Single Connect’i detaylı şekilde incelemek için bizimle iletişim kurabilir, merak ettiğiniz her şeyi ekip arkadaşlarımıza danışabilirsiniz.